Yerli oyun geliştirmenin 5 dikkat edilmesi gereken zorlukları

1051

By Berkay Öztunç 16 Aug 2020

1-) Geliştirici bulamamak

Diyelimki bir oyun firmaı kurmak istiyorusunuz ve ya yatırım yapmak isityorsunuz. Bu koşulda şöyle bir durum oluşuyoru. Alanında uzmankık seviyesinde kaç kişi var ve bu kişiler oyun geliştirme konusunda ne kadar uzamanlar. Günümüz mobil oyun dünyasında bir çok geliştirici ve firma bulmanız mümkün ama oyun gelişirmek firrmanın var olmasıyla değil o kişi veya yazılım firmasının yetenekleriyle alakalı bir durum. Ve her şey yazılım yeteneğide değil

 

2-) Grafiker bulmak

Grafikerlerimiz zaman içerisinde çizim alanında daha çok UI veya baskı ürünlerine yönelim yapıyorlar. Bunun sonucunda yaratıcı bir şekilde çizim ve karakter çizme özellikleri gidiyor. 2D olarak bile karakter çizen birilerini bulmak zorken birde 3d üzerinde yapımını siz düşünün. Bunlar ile düzey tasarım yazılımları bilmeniz gerektiren konulardır. Bu çizimleri bir çok kişi yapamadığından doğal olarak ücretleride bir hayli artmaktadır.

3-) Storelar ve Satış

Aslında şunu diyebilirim bir app stora girmek bunlar ps store, xbox game , apple store ve google play bu alanların inanılmaz gereksinimleri olmakta ve ciddi anlanda incelemelerden geçmektesiniz. Daha önce deneyimleri olmayan biri bu alanda ciddi eforlar sarf etmesi gerekmekte. Mesela örnek olarak digitexa game team olarak yaptığımız ve testlerini tamaladığımız uygulamarı 24 saat ile 48 arasında apple stora yerleştirebilmekyiz. Bunun nedeni ise daha öncesinde 10'un üzerinde mağzaya uygulama yerleştirdik ve incelemeler de nelern dikkat edildiğini iyi bilmekeyiz. 

 

4-) Gelir beklentisi

Oyun sektörüne giriceklerin yukardaki maddeleri değerlendirirken mutlaka bunada bakmaları gerekmektedir. Bazı şanslı milli piyango ürünler dışında oyun sekötürüde normal bir ticarettir aslında. Kimse kimsenin oyunuu bilmeden ve görmeden oynamaz. Bu yüzden doğal yolların yanında mutlaka ve mutlaka bir reklam bağlamınız olmalı. Buda size her yazılımda olduğu gibi bir müşteriyi kaça maal ediyorum sorununun cevabında bu oyundan o kişiden ne kadar kazanabiirim sorusunu getirmeli. Özet söylemek gerekiyor reklamsız oyun ölür gider özellikle mobilde.

 

5-) IAP -in app purchase yani namı diyar uygulama içi satın alma

Evet bu başlığı atmam gerekmekte. IAp Dünyadaki yazılım pazarının en büyük komisyoncusudur net. Uyguama içinde yapıcağınız kristal filan satışlarınız için mobil oyunlarda bu meto kullanılır geliştirilmesi kolaydır. Ama sonuç hüsran olabilir 2020 yılında bile halen hacklenebilir durumda ve bir çok geliştirme gerekmektedir. Sunucu doğrulaması yapmanız gerekir. Yoksa belirli yazılımlar ile uygulama için satılan herşeyi alırlar. 

 

Final 

Sonuç olarak yol ciddi emekler ve yatırımlar istiyen bir yoldur bu yolda çalıştığınız kişiler'i bulmanızda bir hayli zordur. Umarım oyun fikrinizi araştırmışsınızdır ve ciddi bir atım atmadan mutlaka bir bilene danışın. Bana bu konuda her zaman ulaşabilirsiniz. Deneyimlerimi , tecrübelerimi ve bilgim birikimimi sizlerle paylaşırım. Sonuçta Yerli üretsin yerli kazansın

Uygulamalarım : https://play.google.com/store/apps/developer?id=Berkay+%C3%B6ztun%C3%A7 

Utopya : Yerli oyun geliştiricilerine SSK beleş olmalı :)