Web Uygulaması Nasıl Geliştirilir?

1900

By Berkay Öztunç 21 May 2020

Web Uygulaması Nasıl Geliştirilir?

İnternetin her eve ulaşmasıyla beraber artık günümüzde yazılım sektörü de web uygulamalarına doğru bir yönelim eğrisi çizmektedir. Gelecek yıllarda da bunun devamlılığı söz konusu olacaktır zira bildiğiniz üzere akıllı telefon uygulamaları bile datalarını web servisleri üzerinden karşılamakta ve bu sebepten bu sektörde oldukça hızlı bir büyüme ivmesi göstermektedir.  Bizlerin aklındaki soru ise “Eğer ben bu ortamda geliştirici olarak bulunmak istiyorsam hangi dili öğrenmeliyim ve nereden başlamalıyım?” olacaktır. Software Developerlar çok yakın bir geçmişe kadar sadece database oluşturmayı öğrenerek web servisleri üzerinden pek çok hizmeti sunabilmekteydiler ancak günümüzde bir dil ve database konusunu bilmek web servisleri için yerli olamamaktadır. 

Web Uygulaması Geliştirmek İçin Nelere İhtiyaç Vardır?

Gelişmiş yapılar sayesinde maalesef artık tek bir yazılım dili yeterli olmamaktadır.  Birden çok dil birbirine entegre olarak çalışmakta ve daha seri daha güzel bir görünüm elde etmeye çalışılmaktadır. Çünkü web servisleri kısmında Front-End developer kısmı oldukça önplanda durmaktadır. Örneğin sadece javascript ya da sadece html bilmek yetmiyor. Bugün iyi geliştiriciler Hem Javascript, Hem HTML, Hem CSS, Hem Python hatta ve hatta Ruby-on Rails dahi eklemektedirler. Parallax gibi efektlerin aktif bir şekilde çalışması için dahi en az 3 dil bilen geliştiriciler bir arada kodlama sağlamaktadır. Bunun yanı sıra işlemlerinizi daha kolay hale getirmek adına dil öğrenirken aynı zamanda o dilin framework’unu de öğrenin.  Zira bu sizin yükünüzü hafifletecektir. Yukarıda örnek verirken mesela Ruby değil Ruby-on Rails önerdik tıpkı bunun gibi sizler de dilden ziyade dillerin frameworklerine odaklanmalısınız.

Web Uygulamalası Nerede Çalışır?

Cebimize kadar giren teknoloji sayesinde artık web servisleri hayatımızın her noktasında bugün yemek tarifi için girdiğimiz herhangi bir siteden tutalım, bankacılık işlemlerimiz için giriş sağladığımız uygulamalar dahi web uygulamasına dahildir. Zira unutmayın ki uygulamalar database olarak hala web servislerini kullanmaktadır. Bu noktada web uygulamalarının teknoloji alanında herhangi bir çalışma sınırı yoktur. Belirli bir iş ya da amacı gerçekleştirmesi adına geliştirdiğimiz projemizi her noktaya entegre edebilmekteyiz.