Vue Js Yaşam döngüsü nedir ?

8315

By Berkay Öztunç 05 Apr 1919

vue js yaşam döngüsü

Vue js yaşam döngüsü ?

Vue js in belirli yaşam döngüleri vardır bunlar bileşenlerinlerin çağrılma durumuna göre zamanlardır . Bunlar şu şekildedir befourCreate , created , befourMount , mounted , befourUpdate , Updated ,befourDestroy , destroyed . Zaman sıralamasına göre tetiklenen bu fonksiyonlar sizlere bileşen geliştirme konusunda çok faydalı olacaktır.
Sırayla ne işe yaradıklarını anlatmadan önce şuna dikkat edin bileşeniniz zamanlaması çok önemli , buna göre mantıklar geliştirebilmektesiniz
 

befourCreate

Bu fonksiyon bileşen oluşmadan önce çağrılır , burda dikkat edilmesi gerekilen husus şudur , daha "props" dan dataları içeri almış olmazsınız , tamamen $el boyutunda vue oluşturmaya başladıkdan sonra tüm aktivitiler çalışır.

 

created

Çoğumuzunda bildiği "created" fonksiyorunu zamanı bellidir , element javascript olarak oturduğu anda created fire olmuş olur . Eğer bir vue js elementi sistemde ekli ama daha çağrılmamışsa created tetiklenmiş olmamış demektir . Lakin bu noktaya dikkat bir vue elementi çağrıldıkdan sonra silinirse tekrar çağrıldığında created tetiklenmiş olmaz. Created fonksiyonu o element için 1 kez tetiklenir , silinse dahi bunu tutar ve bir sonraki çağrılışında sadece içindeki objeleri değiştirir.

 

befourMount

Mounted aksiyonu disklerdende akla geliceği şekilde sisteme entegre olduğunda tetiklenir , yani bir vue elementi sisteme çağrıldığı anda bu aktivite tekrardan gerçekleşir. Ama öncesinde hazırlık yapmanız için örneğin bir önceli propları kontrol etmek yada yeni gelicek dataları enjecte etmeniz gerekiyorsa bu aksiyon zamanlaması biçilmiş kaftan.

mounted

Vue elementi oluştu sistemde görünür hale geldi , evet şimdi mounted başlıyor . Görsel işlemleriniz başlatabilir , verileriniz için loaderları patlatabilirsiniz . Vue js e diğer javascripler gibi zamanlama yapabilceğiniz bir kütüphanedir.

befourUpdate

Burdaki kilit nokta vue elementini komple bir obje olarak düşünün ve "watch" ettiğinizi var sayın . işte bu aksiton tüm objedeki bir değişik zamanında fırlar ve komple yeni objeyi döner . Şöyle varsayalım , bir veu elementiniz var ve tolama işlemi yapıcak , toplama işleminin sonunda her seferinde input u boşaltmanız gerekiyor. işte burda işlemin her seferinde her güncellemede boşaltma imkanı sunar .

updated

Güncelendiğinde , tüm o vue elementindeki obje değerleri değiştikden sonra son bir işlem daha yapmak istiyorsanız bu noktada kullanıcağınız bir fonksiyondur.